Aby wykonać zabieg poprawiający wygląd skóry twarzy nie koniecznie trzeba wybierać się do kosmetyczki, ani nawet używać produktów drogeryjnych. Czasami aby poprawić stan nawet problemowej cery wystarczą podstawowe produkty spożywcze, które każdy ma w domu.

Do skóry przesuszonej doskonale sprawdzi się żółtko jaja, siemię lniane, czy ryż. Kurze żółtka zawierają cenną witaminę A, siemię lniane odmładza i regeneruje, zaś woda po gotowaniu ryżu od wieków służy Japonkom w utrzymaniu pięknej cery.

Ponadto nawilżająco, a jednocześnie wybielająco działa maska z ogórka – to warzywo można aplikować w formie cienkich plastrów lub soku, którym nasącza się waciki. Intensywnie rozświetlająco zadziała sok wyciśnięty z cytryny, nie nadaje się jednak do skór wysoko problematycznych, z uszkodzeniami naskórka.

Na problemy skóry pod oczami świetnie sprawdzą się algi i białko jaja, choć z tym ostatnim należy uważać, aby nie doprowadzić do przesuszenia skóry i powstawania zmarszczek. Doskonale wygładza skórę peeling z cukru lub miodu, blasku natomiast dodadzą mięta, truskawki i śmietana. Dla skór zanieczyszczonych, z tendencją do przetłuszczania się, dedykowane są różne rodzaje mąki, w tym szczególnie mąka owsiana, owoce – banan, jabłko i awokado, jogurty naturalne, drożdże oraz miód pszczeli. W składzie domowych maseczek warto wykorzystać także kurkumę, ma bowiem właściwości wybielające, złuszczające i antybakteryjne.

Choć wiele znalezionych w internecie składów domowych masek brzmi jak przepis na ciasto, warto wykorzystać łatwo dostępne składniki. Zastosowanie takiej pielęgnacji pozwoli także zaoszczędzić na gotowych kosmetykach. Tradycyjne receptury zostały sprawdzone przez wiele pokoleń, a dobrze dobrane, naturalne komponenty nie zaszkodzą delikatnej skórze twarzy.