Dieta wegańska polega na spożywaniu wyłącznie produktów pochodzenia roślinnego. Wykluczone z jadłospisu są wszystkie produkty pochodzenia zwierzęcego, w tym mięso, mleko i jego przetwory, jaja, a nawet miód.

Dieta wegańska jest szczególnie polecana dla osób mających problem z utrzymaniem prawidłowej wagi ciała. Produkty wchodzące w jej skład, z reguły osiągają wyższą wartość odżywczą, przy stosunkowo niskiej gęstości energetycznej. Oznacza to, że weganin może, choć częściej musi spożyć większy objętościowo posiłek, dla zaspokojenia swojego zapotrzebowania energetycznego.

W diecie wegańskiej znajdziemy wiele cennych składników – witamin i mikroelementów, które w dietach mieszanych często dostarczane są w zbyt małych ilościach. Prawidłowo zbilansowany jadłospis roślinny ponadto dostarczy mniej substancji szkodliwych – tłuszczów nasyconych, cholesterolu, prostych węglowodanów czy związków rakotwórczych.

Jedyne substancje, które należy suplementować, to witaminy B12 i D. Mimo, że białko pochodzące wyłącznie z diety roślinnej nie zawiera pełnego zestawu aminokwasów, rzadko dochodzi do ich niedoborów. Podstawą weganizmu jest bowiem różnorodność produktów, ze szczególnym uwzględnieniem odpowiedniej zawartości wszystkich makroelementów – białka, węglowodanów oraz zdrowych tłuszczów. Prawidłowo ułożona dieta wegańska zaspokaja nawet potrzeby sportowców, dzieci czy kobiet w ciąży.

Posiłki wegańskie nie powinny, a wręcz nie mogą być nudne! Oprócz naturalnych produktów roślinnych, na rynku znaleźć można szeroką gamę wegańskich zastępników nabiału, mięsa oraz dań gotowych.