Właściwości zdrowotne kiełków znane są już od dawna. Wiadomo, że zawierają one znacznie więcej witamin i dobroczynnych składników mineralnych niż ich dorosłe odpowiedniki. Na rynku dostępnych jest wiele mieszanek nasion, przeznaczonych specjalnie na kiełki, dodatkowo skomponowanych tak, aby odpowiadały one różnym potrzebom konsumentów. Aby wyhodować kiełki producenci rekomendują stosowanie specjalnych pojemników – kiełkownic. Zakup kiełkownicy wiąże się jednak z pewnym wydatkiem, jest to najczęściej produkt wykonany z plastiku, a ilość wyhodowanych jednorazowo kiełków jest często za duża na bieżące potrzeby rodziny. W praktyce spokojnie kiełki można uprawniać w tym, co posiadamy już w domu, bez konieczności kupowania kolejnych gadżetów, zajmujących miejsce w domu.

Podstawową metodą domowej uprawy kiełków jest metoda słoikowa.

Do tego potrzebujemy: duży słoik, kawałek gazy lub innego przepuszczalnego materiału i gumkę recepturkę. Nasiona umieszczamy w słoiku, zamiast nakrętki zamykamy kawałkiem materiału i zabezpieczamy gumką, płuczemy całość wodą, a następnie zalewamy wodą tak, aby przykryła wszystkie nasiona. Po napęcznieniu należy odlać nadmiar wody, dobrze jest postawić słoik „do góry nogami”, aby woda ściekała na bieżąco. Uprawę trzymamy w temperaturze pokojowej i płuczemy raz lub dwa razy dziennie przez około 3-4 dni. Po tym czasie kiełki są gotowe do spożycia!

Kolejny sposób to uprawa w woreczku.

Szyjemy lub wiążemy worek z przewiewnego materiału, w którym umieszczamy nasiona, dalej postępujemy niemal tak samo jak z uprawą słoikową. Nasiona muszą jednak zostać podwieszone oraz należy płukać je nieco częściej.

Możliwe jest także uprawianie kiełków w miseczce, w tej metodzie kiełki każdorazowo przepłukujemy na sitku i pozostawiamy w misce.

Gotowe kiełki można przechowywać w lodówce nawet do tygodnia. Jeśli chcemy stworzyć własną mieszankę i pokusimy się o zakup nasion pojedynczych odmian, upewnijmy się, że nie były one wcześniej zaprawiane! Na kiełki warto przeznaczyć przede wszystkim nasiona rzodkiewki, rzeżuchy, rzepy, koniczyny i lucerny. Nasiona roślin strączkowych należy kiełkować w ciemności, a w żadnym wypadku nie uprawiamy na kiełki nasion roślin psiankowatych (np. pomidora), ponieważ są trujące!

Kiełki to doskonały dodatek do kanapek czy sałatek. Ubogacają one dietę w witaminy i składniki mineralne, są źródłem białka, kwasów tłuszczowych omega-3 i błonnika.