W ostatnich latach na rynku produktów żywnościowych co jakiś czas pojawiają się produkty zwane mianem „superfoods”. Są to warzywa i owoce niezwykle bogate w składniki odżywcze, o cennych właściwościach zdrowotnych. Do najbardziej popularnych należą: nasiona chia i jagody goi.

Aby odżywiać się zdrowo nie musimy jednak sięgać po drogie zagraniczne produkty, okazuje się bowiem, że tzw. superfoods pochodzą także z polskich upraw. Należy do nich siemię lniane, które z powodzeniem zastąpi modne nasiona chia. Jego właściwości znane są już od dawna.  Zawiera kwasy ALA, które skutecznie obniżają poziom cholesterolu i trójglicerydów we krwi. Poprawiają pracę jelit, regulują poziom cukru we krwi, przeciwdziałają stanom zapalnym, chorobom serca oraz nowotworom.

Żurawina posiada właściwości lecznicze, często wykorzystywana jest w schorzeniach układu moczowego, pokarmowego oraz w chorobach dziąseł. To jej główne zastosowanie, ale ze względu na zawartość wielu składników odżywczych działa prozdrowotnie także w wielu innych obszarach.

Do niedawna niedocenianym był także jarmuż – to warzywo z rodziny kapustnych zawiera mnóstwo błonnika, białko, wapń, żelazo, fosfor, cynk, magnez oraz witaminy C, A, E, B i K.

Spośród licznych orzechów najlepiej sięgnąć po rodzimy orzech włoski. Zawiera najwięcej dobroczynnych kwasów omega-3, a także dużo białka, błonnika, magnezu, fosforu, kwasu foliowego oraz antyoksydantów.

Miód, propolis i pierzga, produkty pochodzące z pracy pszczół można zaliczyć do jednych z najcenniejszych polskich superfoods. Lista ich właściwości jest długa, a zastosowanie znajdują nie tylko w kuchni! Warto wybierać produkty z okolicznych, zaprzyjaźnionych pasiek i u źródła zdobywać wiedzę na temat ich właściwości.

Zapominamy często, że zdrowa dieta, to dieta sezonowa! Składająca się z produktów lokalnych, których dalekosiężny transport nie obciąża środowiska i naszego budżetu. Wśród tych tanich, łatwo dostępnych i często niedocenianych warzyw i owoców znajdziemy też takie, które przez zawartość cennych składników odżywczych mogą nosić miano polskich superfoods.